Len – cesta ke zdraví a dlouhověkosti

14.04.2016 00:03

Snad každý v dětství četl pohádku „Jak krtek ke kalhotkám přišel“. Na začátku byla rostlinka s modrými kvítky a na konci měl krteček krásné modré kalhotky s kapsami, lněné kalhotky.

 

V pohádce je zachycen celý postup výroby od kvetoucí rostliny po konečnou podobu plátna, z něhož se šije oděv. Díky pohádkám máme umění našich předků, jejich dovednosti i znalosti ve výrobě lněného plátna a lněných oděvů stále živé.

 

Len má velmi hlubokou tradSlovanský oděv, tapestry.czici ve všech slovanských krajinách, byl tradičním materiálem pro běžný i sváteční oděv. Není se co divit, jeho vlastnosti jsou přímo unikátní. Len jako tkanina má dlouhou životnost a málo se opotřebovává. Dobře vstřebává vlhkost a rychle schne, a tím zabraňuje vzniku plísňových onemocnění, zánětů, infekce, kožních lézí apod. Pokud se vlákno dostane do rány, tělo jej postupně vstřebá. Působí obecně proti růstu a množení bakterií, je vhodný pro alergiky, astmatiky a lidi s kožními potížemi. Nevytváří statickou elektřinu, ale naopak ji z těla stahuje. Dvojité lněné vlákno oslabuje gama záření, chrání proti slunečnímu záření pohlcuje elektromagnetické vlny z domácností a průmyslových zařízení.

 

V létě příjemně chladí, v zimě ještě příjemněji hřeje. Je proto vhodný nejen pro ložní prádlo, ale i na spodní prádlo a celý oděv. Jeho typickou vlastností je mačkavost, kterou ale můžeme mít jako přednost a důkaz kvality materiálu. Ve starověku bylo kvalitní lněné plátno ceněno více než zlato.

 

Len má velmi silnou energii, nejsilnější ze všech textilií. Pokud jej člověk začne pravidelně nosit a v něm spát, probudí se v člověku pocit klidu, soustředění, moudrosti a rozvážnosti. Lněná vlákna chrání před duševními poruchami, depresemi a neurózami. V dnešní době plné stresu je návrat ke lněným oděvům a k tradici velmi potřebný. A nejen to. Pohybujeme se v agresivním prostředí plném prachu, záření a různých emocionálních podnětů. Len působí jako houba, která pohlcuje veškerou negativitu, jež nás obklopuje. Lidem v zátěžových profesích se doporučuje nosit oděv ze lnu, protože chrání jeho nervový systém. Každá jiná tkanina – vlna, hedvábí či bavlna – je bez možnosti soutěžit svými vlastnostmi se lnem. Proto je návrat ke lnu pro současného člověka tak velmi důležitý.

 

Oděvy je možné zakoupit na https://tapestry.cz/