Červená barva - charakteristika, působení a použití

15.02.2012 18:59

ČERVENÁ

Červená barva je barvou života. Automaticky ji spojujeme s velmi silnou energií. Dodává nám vitalitu, sílu k životu a pozitivnímu myšlení. Je barvou krve a srdce a používá se jako symbol lásky a sexuality. Podporuje správnou funkci imunitního systému, zrychluje puls, zvyšuje srdeční a dechovou činnost. Z opačného pohledu v přírodě znamená „pozor, stop“ a tento smysl přenášíme i do našeho všedního života např. ji používáme na semaforech nebo různých výstražných cedulích, protože je barvou, která upoutá, již nepřehlédneme. Červená v kombinaci se zlatem je symbolem síly, moci a luxusu. Její energie nejen aktivuje a zahřívá, ale může také vést k tvrdohlavosti, panovačnosti, až agresivitě. Proto je třeba červenou barvu používat s rozmyslem. Je důležité zvážit, do jakého prostoru a v jakém množství je vhodná vzhledem k tomu, k jakému účelu je prostor určený a jací lidé jej budou používat.

 

Červená je barva akce, rozproudí krev, povzbudí energii při lenivosti, nudě a nečinnosti. Působí vznešeně a dynamicky, stimuluje ke změně a akci. Hodí se do heren, tělocvičen a všech prostor sloužících k pohybovým aktivitám. V zasedacích místnostech by měly být prvky červené, protože probudí aktivitu na maximum.

 

Červenou barvu tedy preferují lidé aktivní a výkonní, se silnou vůlí, znamená radost, život a sílu. Je také barvou sportovců. Lidi soběstačné a sebevědomé stimuluje k činnosti, naopak pro ty, kteří mají o sobě slabé mínění, může představovat ohrožení,  vyvolat stres a dráždit. Pokud červenou použijeme neuváženě, může v jedinci svojí silnou energií vzbudit až agresivitu. Této barvě odpovídá typ osobnosti cholerik (podle Hippokratovy typologie).

 

V hudbě odpovídá základní červené barvě tón "DO".

 

Po zdravotní stránce může negativně ovlivnit nemocné se záněty, vysokým tlakem nebo onkologickými problémy.

 

červená