Kopřivová polévka a kopřivový sirup

13.04.2012 23:25

Kopřiva dvoudomá:Kopřiva dvoudomá

Užívá se především list, který obsahuje velké množství vitamínů, organických kyselin, chlorofylu aj.

Působení:

nejznámnější jsou její čistící účinky, podporuje metabolismus a krvetvorbu, příznivě ovlivňuje funkci jater a žlučníku, celkově zlepšuje stav srdečně-cévního systému, účinkuje také jako haemostatikum (krvetvorba), příznivě působí i v dalších oblastech našeho těla

 

Z toho vyplývá, že kopřiva je pro nás velmi zdravá. Málokdo z ní ale pije doporučovaný čaj, který má silné čistící účinky. Pije se nálev 3x denně na lačno po dobu 3 týdnů na jaře a na podzim. Je možné osladit bezovou šťávou, která typickou chuť kopřiv zlahodní a mohou jej pak pít všichni bez problémů - včetně dětí. Recept na šťávu uvedu pod "černým bezem".

Já vařím polévku, která je u nás velmi oblíbená.

Kopřivová polévka

Suroviny:

mouka - hladká nebo polohrubá, nejlépe celozrnná, vegeta bez glutamátu sodného, olej (nebo jiný tuk na jíšku), vajíčko - 1-2, mléko - nemusí být, kopřivy - na 4 porce cca 2 hrstě čerstvých kopřiv

Kopřiva dvoudomáPostup práce:

Do hrnce nalijeme olej a rozehřejeme, přidáme mouku (špaldovou, pohankovou, ovesné vločky jemné apod.) a vegetu bez glutamátu (je slaná, proto už nemusíme přidávat sůl) a uděláme světlou jíšku. Rozředíme trochou studené vody, přidáme horkou a tím rychleji uvedeme základ polévky do varu. Povaříme asi 5 minut.

Mezitím si připravíme kopřivy, které máme natrhané - trháme jenom vršky a v čistém prostředí!!! Důkladně je nejdříve propláchneme ve studené vodě, potom spaříme, aby nás nepálily při krájení a nakrájíme. V hrnku rozkvedláme vajíčka. Do základu vhodíme nakrájené kopřivy, potom nalijeme a zamícháme vajíčko a kdo chce, může pro zjemnění přidat trochu mléka nebo smetany. S kopřivami polévku již vůbec nevaříme.

Polévka je rychlá a zdravá.

Dobrou chuť.

 

Kopřivový sirup:

Suroviny:

250g kopřiv, 1,5 l vody, 500g cukru (lépe nerafinovaný nebo třtinový)

Postup práce:

Kopřivy s vodou krátce svaříme  a necháme do rána vyluhovat. Druhý den výluh scedíme, přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí.

Užívání:

3x denně 2 polévkvé lžíce (je možné i více)

 

Kopřivy můžete přidat do spousty jídel jako zeleninu, zvýšíte tak jejích výživovou hodnotu.

Já je přidávám například do špenátu (špenát jenom z kopřiv můžete uvařit také, je výborný - postup stejný jako z čerstvého špenátu - ale je na něj potřeba poměrně dost kopřiv), do různých zeleninových směsí, míchaných vajíček, polévek, luštěnin. Prostě co vás napadne. Podělte se o svou zkušenost a recepty v novém diskusním fóru.